LD "Zec" D.Motičina

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova
Home Povijest

Povijest

U Donjoj Motičini postoji duga tradicija lovstva što svjedoči velik broj lovaca u samom mjestu, a na što utječe vjerojatno sam položaj mjesta, okružen starim hrastovim šumama i prekrasnim poljima.

Iz političkih i nekih drugih razloga u ne tako dalekoj prošlosti u Donjoj Motičini nije bilo moguće osnovati lovačko društvo. Osamostaljivanjem Hrvatske, te spletom niza raznih okolnosti, nekolicina odvažnih zaljubljenika u lov i prirodu potiče nekoliko sastanaka sa svim lovcima iz mjesta, te iznose inicijativu o osnivanju lovačkog društva i zakupu jednog ili više lovišta. Prijedlog ne podržava većina lovaca u strahu da novo lovačko društvo neće moći zakupit lovište.

Unatoč tome 29. siječnja 1996.godine u prostorijama tadašnjeg Mjesnog odbora održana je osnivačka Skupština Lovačkog društva „Zec“ Donja Motičina, na kojoj je donesen Statut društva, te izabran prvi predsjednik Dragan Zlosa i njegov zamjenik Matija Peršić.


Prvi članovi društva, odnosno ljudi koji su vjerovali u svoje mogućnosti bili su: Dragan Zlosa, pok. Matija Peršić, pok.Ivo Peršić - djed, Josip Hvizdak, pok. Vladimir Patajac, pok. Vinko Szabo, Zdravko Bakač, pok. Darko Martinović, Danko Trošić, Antun Mihaljević, Davor Vrabac (pripravnik) i pok. Mirko Petrić (pripravnik).

Godinu dana kasnije, točnije 27. ožujka 1997. godine društvo uspijeva na javnom natječaju tada u Požeško-slavonskoj županiji zakupiti otvoreno zajedničko lovište broj XXVIII „Donja Motičina“ površine 1296 ha, a kojim i danas uspješno gospodari.

Kroz društvo je do sada prošlo 40 lovaca, a obučeno je 10 lovnih pripravnika. Udruga trenutno broji 16 članova. Članovi imaju 6 lovačka psa sa položenim radnim ispitima.

Svjesni zakonskih obveza, društvo u suradnji sa Kinološkim društvom „Našice“ iz Našica redovno organizira kinološke manifestacije. Društvo posjeduje umjetni rov za ispit pasa jamara kojeg su članovi sami izgradili.

Kao najmlađa a ujedno i najmanja udruga, prihvaća sve zadaće koje pred nju postavlja Lovački savez Osječko-baranjske županije, i tako 1999. godine organizira centralnu proslavu zaštitnika lova i lovaca SV. Huberta, a godinu dana kasnije izlučno natjecanje pasa ptičara Kup Sv.Huberta.

Najstariji član ujedno i najstariji lovac po lovačkom stažu Ivo Peršić, Antunov, 2001. godine poklanja društvu zemljište u lovištu, na kojoj su iste godine postavljeni temelji za lovačku nadstrešnicu. Nakon nepune tri godine lovačka nadstrešnica prerasta u lovačku kuću, na koju su lovci jako ponosni.

Društvo je 2007. godine produžilo zakup lovišta na deset godina te se obvezuje dalje raditi na unapređenju lovstva, i to posebice okupljanju mladih, sudjelovanju u školskim slobodnim aktivnostima, te poticati na očuvanje prirode i njenih ljepota!

2017. godine ponovno je produžen zakup lovišta, ali su dobrim gospodarenjem povećani fondovi krupne divljači i uvedene su nove vrste!

 

FOTO - lovački uspjesi 2020/21

Najnovije vijesti

I ove su godine članovi društva, povodom proslave dana Općine Donja Motičina hodali u svečanoj procesiji od kapelice Srca Isusova do crkve Svih Svetih, te sudjelovali na svetoj misi. Također su sutradan 12. lipnja, naši lovci uspješno odvozili rekreativnu biciklijadu od Donje Motičine preko Gornje Motičine, Seone do lovačke kuće. Pod lovačkom nadstrešnicom smo kao domaćini svim sudionicima priredili osvježenje i prigodan ručak gdje su dodijeljeni prigodni pokloni za najmlađe i najstarije učesnike. U pripremi ručka sudjelovali su i članovi LU "Jelen" Našice, a glavni kuhar bio je naš Igor Ivić.

FOTO - nadzorna kamera

FOTO - skupni lov 2020.g.

Baner